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RE: Expeosure Draft — Proposed Amendments to JFRIC 9 and IFRIC 16
Dear IASB Members:

The International Organization of Securities Commissions (IOSCO) Standmg Committee No. 1 on
Multinational Disclosure and Accounting (Standing Committee No. 1) thanks you for the opportunity
to provide our comments regarding the amendments to the International Accounting Standards
Board’s Post-implementation Revisions to IFRIC Interpretations: Proposed amendments to IFRIC 9
and IFRIC 16.

I0SCO is committed to promoting the integrity of international markets through promotion of high
quality accounting standards, including rigorous application and enforcement. Members of Standing
Committee No. 1 seek to further IOSCO’s mission through thoughtful consideration of accounting
and disclosure concerns and pursuit of improved transparency of global financial reporting. The
comments we have provided herein reflect a general consensus among the members of Standing
Committee No. 1 and are not intended to include all of the comments that might be provided by
individual securities regulator members on behalf of their respective jurisdictions.

General Observation: Standing Committee No. 1 is generally supportive of the proposed
amendments to and related transition provisions for IFRIC 9 and IFRIC 16. We do, however, believe
additional clarification would improve financial statement preparers’ application of the proposed
changes to such interpretations. Our suggestions for each proposed amendment are included below.

Observations regarding IFRIC 9:
Question 1 — Amendment arising from IFRS 3 (as revised in 2008) — The Board proposes to amend

paragraph 5 of IFRIC 9 to exclude from its scope embedded derivatives in contracts acquired in
combinations of entities or businesses entities under common control and in the formation of joint
ventures. Do you agree with the proposal? If not, why?

Standing Committee No. 1 is generally supportive of the proposed amendment to IFRIC 9. However,
we recommend that the Board clarify that acquisition of an investment in an associate, in and of itself,
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does not trigger assessment of whether an embedded derivative should be bifurcated from a host
contract.

We believe that as currently written, the proposed amendment may cause confusion in practice.
Specifically, paragraph 20 of 1AS 28, Investments in Associates, states that the concepts underlying
the accounting for the acquisition of a subsidiary should also apply to the accounting for the
acquisition of an associate. It is unclear whether the underlying concepts referred to in IAS 28
include the requirement in paragraph 16¢ of IFRS 3R, Business Combinations, regarding the
assessment of embedded derivatives at the acquisition date of a subsidiary; as such, some may
conclude that acquisition of an associate also requires such an assessment. However, we do not
believe such an assessment is appropriate upon acquisition of an associate, as an acquiring entity
would not be a new party to an associate’s contract with an embedded derivative and would not have
control to alter such a contract. Accordingly, we believe the Board should clarify this issue in its final
amendment to IFRIC 9.

Question 2 — Effective date — The proposed amendment to IFRIC 9 would be effective for annual
periods beginning on or after 1 July 2009 with prospective application, and would require an entity
that applies IFRS 3 (revised 2008) for an earlier period io disclose that fact and apply the amendment
to IFRIC 9. Do you agree that this amendment should apply for annual periods beginning on or after
1 July 2009 with prospective application? If not, why?

Standing Committee No. 1 is supportive of the effective date of the proposed amendment to IFRIC 9.

Observations regarding IFRIC 16:

Question I1- Removal of the restriction on the entity that can hold hedging instruments — The Board
proposes to amend paragraph 14 of IFRIC 16 to remove the restriction on the entity that can hold
hedging instruments. Do you agree with proposal? If not, why?

Standing Committee No. 1 agrees that a parent’s ability to hedge the risk associated with a foreign
subsidiary should not exclude situations solely due to the circumstance where a hedged foreign
subsidiary holds the related hedging instrument. However, the Committee is concerned that the Basis
for Conclusions does not adequately articulate why the Board’s previous conclusion on this matter is
not correct. We understand that an entity cannot hedge itself; however, it appears that the profit and
loss effect of holding a hedging instrument would be included in the subsidiary’s profit and loss and,
therefore, in the parent’s profit and loss upon consolidation, unless intercompany transactions and
appropriate hedge documentation are present which, upon consolidation, eliminate the hedging
instrument’s profit and loss impact. Conversely, if the effect of the hedging instrument is not
eliminated, it appears that the hedging instrument may effectively hedge a portion of itself by being
included, on a consolidated basis, in the net investment. Therefore, Standing Committee No.1
recommends that the Board provide additional clarification on how the existing principles described
in IFRIC 16 may continue to be met in circumstances where the net investment being hedged also
holds the hedging instrument.

Question 2 — Effective date — IFRIC 16 is effective for annual periods beginning on or after 1 October
1 2008 with prospective application. The Board concluded that this amendment should apply in the
same way. Do you agree that this amendment should apply for annual periods beginning on or after
1 October 2008 with prospective application? If not, why?

Upon adoption of this interpretation, it is not clear how a company that otherwise believed it could not
hedge a net investment because that net investment holds its own hedging instrument can assert it has
met all of the existing IAS 39 hedge documentation requirements. The final amendment should
clarify the Board’s view on how to apply IAS 39’s existing hedge documentation requirements to
situations where a company elects to adopt the provisions of this amendment as of 1 October 2008.
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We appreciate your thoughtful consideration of the comments raised in this letter. If you have any
questions or need additional information on the recommendations and comments that we have
provided, please do not hesitate to contact me at 202-551-5300.

Sincerely,
o 2 BAGED

A. Erhardt

Chairman
10SCO Standing Committee No. 1




